Musaka recept

Kategorie: Recepty z mletého masa | Kuchyně: Řecká kuchyně

Recept: Řecká musaka.

Ingredience na musaku pro 6 porcí:
2 lilky, sůl, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 750 g mletého masa, 1 svazek sekané petrželky, 800 g sterilovaných rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, pepř, 450 g brambor, 50 g hladké mouky, 50 g másla, 600 ml mléka, 200 g jogurtu, 2 vejce, 4 lžíce strouhaného parmazánu, 3 lžíce strouhanky

Postup:

1. Lilky očistíme, podélně nakrájíme na plátky a osolíme. Dáme na 30 min. odležet. Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na 2 lžících oleje. Přidáme maso a opečeme je. Přimícháme petrželku, rajčata a protlak. Osolíme a opepříme. Dusíme 15 min.

2. Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Krátce je předvaříme v osolené vodě a vyjmeme. Lilky osušíme a opečeme na 2 lžících oleje.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Z mouky a másla upražíme jíšku. Přilijeme mléko a provaříme. Dáme vychladnout. Do omáčky vmícháme jogurt, vejce a sýr. Osolíme a opepříme. Vymaštěnou formu vysypeme strouhankou a naplníme ji masem. Přikryjeme plátky brambor a lilků. Zalijeme omáčkou. Pečeme asi 50 min.