Čerstvý pomerančový džus je oblíbenou součástí nejen americké, ale i kontinentální snídaně. Na pobřeží Costa Tropica v jižním Španělsku si připravují lahodný snídaňový pomerančový koktejl. K večeři nebo obědu přijde k chuti třeba ryba na pomerančích. Vyzkoušejte naše recepty inspirované slunným pobřežím Costa Tropica.
Snídaňový pomerančový koktejl
Pomerančový koktejl s exotickým ovocem a ovesnými vločkami je ideální snídaně nebo svačina nejen v horkých letních dnech. Výborně Vás probere po promilované nebo protančené noci.
Suroviny:
(pro 2 osoby)
šťáva ze 4 zralých pomerančů
1 banán
1 mango
hrst ovesných vloček
Příprava:
1.Vločky namočíme do vody, aby nabobtnaly.
2.Mezitím si oloupeme banán a mango. Obojí nakrájíme na kostky a vložíme do mixéru.
3.Obsah mixéru zalijeme čerstvě vylisovanou pomerančovou šťávou, přidáme vločky a umixujeme.
4.Podáváme ve vysokých sklenicích ozdobené plátkem pomeranče.
5.Pokud nemáme vyzrálé pomeranče, můžeme přidat lžíci medu.
Ryba na pomerančích
Ryba na pomerančích je skvělá lehká večeře nebo oběd. Dobře chutná s rýží, anebo s pečenými brambory.
Suroviny:
(pro 4 osoby)
4 porce bílé ryby (např. treska)
2 lžíce olivového oleje
kousek másla
2 stroužky česneku
2 pomeranče
pomerančová kůra
1 chilli paprička
1 lžička čerstvě umletého pepře
sůl
petrželová nať
Příprava:
1.Rybu zprudka osmahneme na olivovém oleji, přidáme najemno nasekaný česnek, osolíme, opepříme a krátce podusíme.
2.V hlubší pánvi rozhřejeme máslo, přidáme na kousky nakrájené oloupané pomeranče, kůru, pokrájenou chilli papričku a krátce povaříme.
3.Nakonec spojíme omáčku s rybou.
4.Podáváme ozdobené petrželovou natí. (Španělská a italská kuchyně nepoužívá petržel kudrnku, ale nať kořenové petržele, protože má výraznější chuť.)
Foto a zdroj: Casino Las Vegas, spol. s.r.o.