Rybí tuk zpomaluje růst nádorů
Mastné kyseliny obsažené v rybím tuku, který byl podáván pokusným myším, redukují růst zhoubných nádorů. A naopak zvyšují účinek léků. Podle posledních studií naopak zvyšují léčebný efekt a zároveň snižují nežádoucí účinky chemoterapie.
Nový objev egyptských vědců připsal na seznam blahodárných vlivů, jaké mají mastné kyseliny obsažené v rybách, další položku.
Odborníci z Mansourské univerzity v čele s doktorem A. M. El-Mowafym chtěli zjistit, jak působí omega - 3 mastná kyselina, zvaná dokosahexaenová (DHA), na růst nádorů a jaká je její interakce s chemoterapeutiky.
"Výsledky našeho výzkumu naznačují, jak upravit stravu při léčbě nádorů a jak zkombinovat chemoterapii s konzumací DHA," vysvětluje El-Mowafy a dodává:
"DHA vyvolává vynikající ochranné účinky proti neblahým efektům léčby nádorů."
Už letos v březnu vědci z USA odhalili, že mastné kyseliny z tuku ryb, jako jsou losos, makrela, herynek a sardinky, chrání proti rakovině prostaty.
Výsledkem poslední studie publikované v časopise Cell Division je zjištění, že tato látka redukuje akumulaci bílých krvinek a poškození buněk vzniklé nízkou hladinou antioxidantů, což obojí souvisí s růstem nádorů.
Ukázalo se, že látka zároveň snižuje toxicitu léků aplikovaných při chemoterapii.
Zdroj: Korzo