Jablka v našich zeměpisných šířkách patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Přinášíme tip na podzimní jablečné menu.
Pikantní jablečná polévka
Suroviny:
4 oloupaná a na plátky nakrájená jablka
1 l vody
100 g zakysané smetany
hladká mouka na zahuštění
citrónová kůra, skořice (celá)
1 lžíce sladké chilli omáčky
Postup:
1. Plátky jablek, skořici a citrónovou kůru vložíme do hrnce s vodou a uvaříme je doměkka.
2. Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v troše vody.
3. Nakonec přidáme zakysanou smetanu a dochutíme sladkou chilli omáčkou
4. Polévku si každý dosladí sám dle libosti.
Jablečné kotletky
Suroviny:
4 vepřové kotletky
1 cibule
4 jablka
1 lžíce oleje
paprika, pepř, kmín a sůl
Postup:
- Kotletky zprudka osmahneme na oleji.
- Okořeníme a vložíme do pekáčku.
- Kotletky zasypeme kolečky cibule a kousky pokrájených jablek.
- Pečeme v troubě. Podléváme dle potřeby.
- Podáváme s pečenými brambory.
Jablečná zmrzlina
Suroviny:
200 g jablečného pyré
150 g polotučného tvarohu
hroznový cukr dle sladkosti jablek
citronová kůra
5 polévkových lžic smetany ke šlehání
Postup:
1. Všechny přísady utřeme do hladké hmoty.
2. Hmotu necháme ztuhnout v mrazáku.
3. Podáváme zalité karamelem ozdobené vlašskými ořechy.
Dobrou chuť!
Přečtěte si také: