Brambory patří mezi poklady české kuchyně. Lze z nich připravit nekonečné množství sladkých i slaných jídel.
Zapečené brambory se sýrovým tvarohem
Suroviny:
300 g vařených na kolečka nakrájených brambor
1 vanička (250 g) polotučného tvarohu
4 vejce
1 kelímek smetany ke šlehání
250 g strouhaného sýra
1 stroužek česneku
2 lžíce koření na americké brambory
tuk na vymazání
2 lžíce strouhanky
sůl
Postup:
1. V misce utřeme česnek se solí a tvarohem.
2. Do česnekového tvarohu vmícháme vejce a polovinu strouhaného sýra.
3. Do vymazané a strouhankou vysypané formy střídavě klademe kolečka brambor posypaná kořením a tvarohovou směs.
4. Jakmile dokončíme poslední vrstvu, obsah mísy přelijeme smetanou a zapečeme v troubě
5. Nakonec přidáme zbytek strouhaného sýra a necháme v troubě ještě 5 minut dojít.
Tradiční bramborové škubánky
Suroviny:
300 g brambor
150 g hrubé mouky
100 g másla
cukr a strouhaný perník, tvaroh, nebo mák na posypání
Postup:
Brambory (varný typ C) uvařte do poloměkka
1. Poté brambory sceďte a rozšťouchejte s trochou vody z brambor na hustou kaši.
2. Přidejte mouku a vařečkou vypracujte těsto.
3. Těsto roztírejte směrem ke stranám hrnce, dokud nepřestane lepit.
4. Pak rozpusťte máslo, namáčejte do něho lžíci a vykrajujte škubánky.
5. Podávejte se strouhaným perníkem mákem nebo tvarohem.
6. Jako příloha se hodí ovocný kompot.
Dobrou chuť!
Přečtěte si také: