Žampióny jsou velmi oblíbenou surovinou v mnoha světových kuchyních. Na rozdíl od ostatních druhů hub nemají výrazné aroma, a proto je lze připravit na mnoho způsobů. My Vám přinášíme recept na výtečnou žampiónovou polévku a na plněné kloboučky!
Žampióny:
Žampiónová polévka s tymiánem
Suroviny:
200 g čerstvých nadrobno nakrájených žampionů
1 stroužek prolisovaného česneku
1 kostka bujónu
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
100 ml smetany ke šlehání
špetka soli
kmín, pepř, tymián
Postup:
1. Na másle orestujeme česnek a houby. Přidáme sůl, kmín a pepř.
2. Zalijeme vodou, přidáme bujón a vaříme asi 5 minut.
3. Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě.
4. Nakonec zjemníme smetanou a dochutíme lísky tymiánu (lze použít i sušený)
5. Podáváme s bílým pečivem.
Zapečené žampiónové kloboučky
Suroviny:
16 větších žampiónů
200 g balkánského sýra
4 plátky anglické slaniny
1 menší cibule
1 stroužek prolisovaného česneku
1 paprika
1 rajče
grilovací koření
sůl
1 lžíce oleje
Postup:
1. V hluboké pánvi na oleji zpěníme cibulku a česnek, přidáme kostičky slaniny.
2. Mezitím zbavíme žampióny nožiček, které nakrájíme na malé kostičky stejně jako zeleninu.
3. Do pánve přisypeme kostičky papriky, rajčete a žampionových nožiček.
4. Okořeníme a podusíme. Nakonec do směsi nadrobíme balkánský sýr.
5. Směsí naplníme kloboučky a zapečeme je ve vyhřáté troubě 15-20 minut.
6. Podáváme jako přílohu k masu nebo jako vegetariánské jídlo (s bramborem).
Dobrou chuť!
Přečtěte si také:
Recepty na bezmasá jídla