Milujete žampióny? Zkuste naše recepty

31.05.2010 | Gastronomie

Žampióny jsou velmi oblíbenou surovinou v mnoha světových kuchyních. Na rozdíl od ostatních druhů hub nemají výrazné aroma, a proto je lze připravit na mnoho způsobů. My Vám přinášíme recept na výtečnou žampiónovou polévku a na plněné kloboučky!

Žampióny: 

Žampiónová polévka s tymiánem

Suroviny:
200 g čerstvých nadrobno nakrájených žampionů
1 stroužek prolisovaného česneku 
1 kostka bujónu
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla 
100 ml smetany ke šlehání
špetka soli
kmín, pepř, tymián

Postup:

  1.  Na másle orestujeme česnek a houby. Přidáme sůl, kmín a pepř. 
  2.  Zalijeme vodou, přidáme bujón a vaříme asi 5 minut.
  3.  Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě. 
  4.  Nakonec zjemníme smetanou a dochutíme lísky tymiánu (lze použít i sušený)
  5.  Podáváme s bílým pečivem.

Zapečené žampiónové kloboučky 

Suroviny:
16 větších žampiónů 
200 g balkánského sýra
4 plátky anglické slaniny 
1 menší cibule
1 stroužek prolisovaného česneku
1 paprika
1 rajče 
grilovací koření
sůl
1 lžíce oleje

Postup:

  1.  V hluboké pánvi na oleji zpěníme cibulku a česnek, přidáme kostičky slaniny.
  2.  Mezitím zbavíme žampióny nožiček, které nakrájíme na malé kostičky stejně jako zeleninu. 
  3.  Do pánve přisypeme kostičky papriky, rajčete a žampionových nožiček. 
  4.  Okořeníme a podusíme. Nakonec do směsi nadrobíme balkánský sýr. 
  5.  Směsí naplníme kloboučky a zapečeme je ve vyhřáté troubě 15-20 minut.
  6.  Podáváme jako přílohu k masu nebo jako vegetariánské jídlo (s bramborem). 

Dobrou chuť!

Přečtěte si také:

Recepty na bezmasá jídla

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.