Jablečný ocet je vynikající antioxidant. Nemusíte ho kupovat v obchodech, když je jeho domácí výroba tak snadná! Přečtěte si náš recept.
Jablečný ocet:
Suroviny:
1-1,5 kg jablek
3-3,5 litru vody
Postup:
1. Jablka omyjeme, zbavíme stopek a bubáků.
2. Pak je nastrouháme, vložíme do pětilitrové sklenice a zalijeme vodou skoro až po okraj.
3. Necháme stát tak dlouho (zpravidla týden až deset dní), dokud jablka nepřestanou kvasit.
4. Poté octový polotovar přecedíme, důkladně vymyjeme sklenici a nalijeme zpátky. Skladujeme 3-4 týdny na chladném místě.
5. Ocet znovu profiltrujeme a nalijeme do lahví, které skladujeme v chladničce.
6. Kdo si chce pročistit organismus, měl by každý den ráno vypít nalačno sklenici vody se dvěma lžícemi domácího jablečného octa!
Přečtěte si také:
Recepty na saláty